Det går alldeles utmärkt att ha med barn ombord på Multi 23. Kanske till och med bättre än andra båtar. Gott om utrymme där barnen kan hoppa omkring och röra sig. En härligt koja i mittskrovet de kan ha helt för sig själva (släng ner ett gäng kuddar) och sittbrunnen i mittenskrovet lutar inte så mycket och brukar vara lä i, vilket gör det till ett perfekt ställe att leka och vila och fika i.

Hela båten rör sig mjukt och smidigt, så ingen blir rädd ombord. Och det går inte att välta, vilket är tryggt i kubik.

Man kan ta sig in till stränder och ta badpaus. Och man kommer in på ställen där kölbåtar inte kan ligga, så det finns fler möjligheter om man vill stanna över. Campa på trampolinen är mysigt för barnen. Och ibland vill ju familjen inte segla så länge, då är det ju bra att man som tokig seglare även kan få sitt lystmäte på några timmars riktigt rolig segling och sedan ändå känna sig nöjd när resten av dagen anpassas efter andra medlemmar i familjens önskemål.

När sedan barnen ber att få styra, så kan man med lugn lämna över. Multi 23 är lätt på rodret och vill du ha kontroll på nybörjar-rorsmans ibland häftiga och oväntade rörelser, så håll dig i skotet. Multi 23 har stort tålamod med okontrollerade roderrörelser, vilket gör Multi23 till en fantastiskt bra lära-sig-segla-båt. Gör man rätt i trimmet, belönas man med tydlig accelleration. Och på motsvarande sätt, avsaknad av den. Det är roligt! Det är ofarligt! Och då vill man ju ha mer.  Och när barnen sedan tröttnar, så kan man hantera båten själv utan problem med självslående fock på rulle och code 0 på rulle. Och det finns gott om plats att ligga och kramas på trampolinen även under färd 🙂  Multi23 är torr segling eftersom lovarts-skrovet alltid är en bra bit över vattnet. I lä kommer själva trampolinen bli blöt, men den torkar snabbt när den kommer upp i lovart igen.

Pias filosofi för att få barnen att gilla segling: Ju mer du ler och njuter av seglingen, ju mer kommer besättningen förstå och tycka att det är roligt också! Kortare tidsetapper med stopp för skattjakt, bad och camping. Man seglar så pass fort när man seglar, så man kommer långa sträckor ändå.