Det är faktiskt vad Vinent Beauvarlet från Guadeloupe hade planerat!
Han startade 3 dagar innan Route du Rhum, från Saint-Malo i Bretagne, Frankrike. Det blåste 25 knop och havet var stökigt som vanligt i dessa vatten med starka strömmar och hela Atlanten som möter Bretagnes taggiga kust. Tyvärr skadade hans sig svårt i handen och var tvungen att avbryta för att uppsöka sjukhus.
Vincent är 40 år och seglade förra året en liten sportkatamaran på 20 fot tillsammans med Yvan Bourgnon från Sables-d’Olonne till Kanarieöarna. Och det gav tydligen mersmak, men att ge sig iväg på en Route de Rhum så här års ensam i höststormarna även i en större båt, anses av många som något av det mest extrema man kan göra.
Vincent jobbar normalt som pilot på flygplan i Västindien och är en otroligt skicklig vindsurfare som vann VM på racebräda under 90-talet.
– Drömmen om att segla mellan Frankrike och Västindien på en liten serietillverkad båt som är tillgänglig för alla – det är min grej. Jag vill bli den första som gör det.
Nu blev det tyvärr bara 15 timmars segling och en första natt där han lyckades sova ett antal gånger, fastbunden på trampolinen. Klockan 5 på morgonen får han problem med fockfallet och kravlar sig fram dit i den grova sjön med en kniv för att frigöra fallet. Medan han rullar in focken håller han kniven i munnen och i stöket kommer handen för nära och han skär sig riktigt djupt. Det blir väldigt mycket blod och antagligen har även en nerv eller ledband skadats eftersom det är ett finger han inte kan röra. Självklart finns risk för att han även ska tuppa av och platsen och omständigheterna för det är ju inte helt optimala. Så han vänder in mot närmsta hamn och informerar sjöräddningen om sin situation.
12 stygn och en operation senare, hoppas han fortfarande att kunna starta inom två veckor. Men kirurgen avråder honom å det starkaste.
Nu kan man säkert skaka på huvudet och säga “tokiga fransmän”. Men Vincent hade utrustat sin båt på minst lika rigoröst vis som deltagarna i Route du Rhum: Argo nödsändare, satellittelefon, watermaker, AIS, litiumbatterier, solpaneler och en dator. Han kommunicerar via satellittelefon-sms (med sin väderrouter (meteorolog som hjälper till med ruttplanering baserat på båtens kapacitet). Han har senaste modell av Multi 23:an, seglen är förstärkta, utrymmet i mittenskrovets för skyddar väl all hans utrustning, mat, lilla kök etc, jämfört med katamaranen tidigare.
Om ni har följt Route du Rhum, så vet ni att fronten vid start skördade en mängd båtar, bland annat tappade två 40-fotare kölarna, en ultima trimaran körde in i ett lastfartyg och blev av med hela ytterskrovet fram till frambalken. Och nästan alla andra har haft enormt många problem ombord. Så räddade den skadade handen kanske Vincents liv?
Har han gett upp nu?
Nej, han planerar ny start i april 2015.
Översatt från en artikel i LeTelegram. Foto: Photo Camellia Ménard
© Le Télégramme – Plus d’information sur http://www.letelegramme.fr/bretagne/transatlantique-stoppe-a-ouessant-07-11-2014-10414985.php